
Noen fakta om bjørk
Aktuelt / Vedfakta
Kjært barn har mange navn. Bjørka er kalt både løvtrærnes konge og skogens nye gull. I Norge står det omlag 140 millioner kubikkmeter som venter på å bli tatt i bruk.
- Bjørk finnes over nesten hele landet. Stående volum av bjørk på produktiv skogsmark utgjør om lag 140 millioner kubikkmeter her til lands.
- Det er minst 30 bjørkearter på verdensbasis, tre av dem vokser i Norge: dvergbjørk, hengebjørk og vanlig bjørk (også kalt dunbjørk og libjørk).
- Fjellbjørk, som er en underart av vanlig bjørk, former seg etter vind, vær og terreng, og blir derfor ofte krokete og noen ganger nærmest krypende.
- Bjørka er rundt 30 prosent tettere enn gran og furu. Én kubikkmeter bjørkevirke binder derfor 30 prosent mer karbon enn én kubikkmeter bartrevirke.
- Bjørk binder dobbelt så mye karbon som gran og furu de 30 første årene etter planting.
- Bjørk beholder densiteten (tettheten) ved rask vekst.
- Søtningsmiddelet xylitol (med E-stoffnummeret E967) blir ofte omtalt som bjørkesukker. Årsaken er at det meste fremstilles av xylan fra bjørkevirke.
- Jordans tannstikkfabrikk på Flisa i Innlandet ble i 2012 kjøpt av Orkla, og fabrikkens navn er i dag Orkla HPC Flisa. Råvaren er fortsatt bjørk.
Kilde: Sluttrapport «Tydeliggjøring av forretningsmuligheter
ved industriell utnyttelse av bjørk»