Blå Kors satser på ved som gir dobbel varme

Aktuelt / Bjelland

Blå Kors Kristiansand har ved som en nysatsing! Pakking av ved fra Trekraft skal gi deltakere fra ulike virksomheter både lønnet arbeid og verdifull jobberfaring, samtidig som hundre prosent av overskuddet fra salget går til det lokale arbeidet. Ikke rart de kaller det ved med dobbel varme!

Veden kommer fra den lokale skogen
I sitt første produksjonsår har Trekraft AS inngått en samarbeidsavtale med Blå Kors Kristiansand. Blå Kors kjøper all veden produksjonsanlegget klarer å produsere, totalt 300 tonn for sesongen 2021/22. Veden kappes og kløves på Bjelland og fraktes i 1500 liters storsekker til Kristiansand, der Blå Kors pakker i overkant av 12.000 sekker på 40 liter. Veden selges i 30, 40 og 1500 liters sekker fra Blå Kors Vedsentral på Lund utenfor Kristiansand sentrum. Totalt gir de 300 tonnene som Blå Kors pakker, vinterved til mellom 1300 og 1400 husholdninger.

Rett på døra
– I tillegg til å selge ved over disk fra vår vedsentral så tilbyr vi en helt ny distribusjonsordning med hjemlevering rett på døra eller rett i garasjen, forteller prosjektleder Arve Bjerke i Blå Kors. – Det beste med å tilby levering på døren, er at kunden slipper å handle, bære og rengjøre bilen eller å skaffe tilhenger for å få veden hjem. Så langt har vi solgt ved til private husholdninger i hele kristiansandsregionen, sier han.  

Vil fremme kortreist og miljøvennlig ved
– Vi er heldige som selger flott bjørkeved som gir optimal forbrenning. Veden har lav fuktighetsgrad og er godt innenfor standardverdiene. Videre er det viktig for oss å støtte norsk skogbruk samtidig som vi fremmer kortreist og miljøvennlig ved, sier Bjerke.

Pilotprosjekt
– For Trekraft er vinterveden 2021 et pilotprosjekt, og ikke kommersiell produksjon. Vi har investert 2,5 millioner i et forprosjekt der vi tester ut noen av de maskinene som er tenkt brukt i en integrert produksjonslinje. Dette gir oss positiv og verdifull erfaring for den videre oppbyggingen av en industriell og automatisert produksjon, forteller styreleder i Trekraft AS, Arne Roland.

Helårsproduksjon
– Vanligvis starter salget av ved i august og september, mens råvirket hugges på vinteren og våren. Når vi kommer i gang med det nye anlegget på Bjelland blir det helårsproduksjon hvor det tar mindre enn en arbeidsuke fra vedtømmeret kommer inn på tomta til det ligger tørt i sekk. Tørkingen skal skje med varme fra egen biofyr der vi fyrer med avkapp og flis fra vedproduksjonen, samt ved bruk av spillvarme fra kraftkrevende industri, sier Roland.