Hvordan holde veden tørr gjennnom høst og vinter?

Aktuelt / Vedfakta

Tørr ved gir best effekt og mest mulig varme ut av hver vedkubbe. Trekraft leverer perfekt tørket ved med godt under 20% fuktighet, og da bør den lagres slik at den forblir tørr. Så hva er den optimale oppbevaringen når man kommer hjem med hengeren full av vedsekker? Her får du noen tips av vedekspert og seniorrådgiver ved Norsk instituttfor bioøkonomi Simen Gjølsjø.

Foto: Magasinet Skog

– Ved er et hygroskopisk materiale, sier Simen Gjølsjø som seniorrådgiver ved Norsk institutt
for bioøkonomi. – Dette vil si at ved tar til seg fukt fra lufta, og dette vannopptaket kan øke vekta med 10-20 prosent. Luftfuktigheten er på sitt laveste om våren og sommeren. På høsten stiger luftfuktigheten igjen. Da er det viktig med rett lagring når man skal ha vinterveden i hus.

Ved bør helst lagres inne, sier Gjølsjø.

Ikke sløs bort energien til å fordampe vann
– Mange lagrer veden på verandaen eller under et takutspring, noe som ofte kan medfører at veden blir utsatt for snø og regn. Da tar veden opp fukt og blir rå. Dette er ikke spesielt gunstig økonomisk. Når man først får fyr på veden, forbrukes en del av energien til å fordampe vannet istedenfor å bli til varme. Eksempelvis gir 10 kg ved med en fuktprosent på 15% 34 kWh (kilowatttimer), mens den gir 31 kWh om fuktinnholdet er 25%, sier Gjølsjø.

Det beste er innendørs lagring
– En innendørs vedbod er det aller beste. – Har du en utendørs bod så bør den være tett, slik at regn og snø ikke trenger inn. Ved god lagring forblir veden like tørr som da den var kjøpt. Dermed sparer man frustrasjon ved opptenning og – ikke minst – at unødvendig mye energi sløses bort til å fordampe vann til å varme opp, avslutter Simen Gjølsjø, seniorrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi.

PS! Sjekk denne vedkalkulatoren for å finne ut hvor mye varme du får fra bjørkeved!